Als het schrijven niet wil

Daar zit je dan. Vijf hoofdstukken geschreven, razend enthousiaste proeflezers, een benieuwde redacteur bij een uitgeverij die het gaat lezen. En dan het zesde hoofdstuk.

Dat doet het niet. Drie keer opnieuw begonnen, maar het wil niet lukken. Ik weet toch wat er moet gebeuren? Ik weet toch wat ik wil schrijven? Waarom lukt het dan niet?

Nou… omdat ik het toch niet zo goed weet als ik denk. Daar kom ik achter als ik er even voor ga zitten en de juiste vragen stel. Dan schrijf ik iets heel anders op over hoofdstuk 6 dan ik steeds dacht. Hoofdstuk 7 volgt vanzelf, en hoofdstuk 8, hoofdstuk 9 … Wauw, ik heb opeens een hele verhaalopzet! En als ik dan toch bezig ben, valt ook de beginzin van het zesde hoofdstuk me zomaar in.

En dat alleen maar omdat ik een paar vragen stel over het verhaal. Waarom doet mijn hoofdpersoon dat eigenlijk? Wat wil hij daarmee bereiken? Waarom gaat hij niet gewoon … ? Een paar (ogenschijnlijk) simpele vragen die me meteen naar het binnenste van mijn verhaal brengen en een enorm inzicht geven. Het blijft wonderlijk. Iedere keer weer.

Wil je ook meer inzicht in je verhaal? Volg de individuele cursus Verhaalbegeleiding. Download alvast de gratis pdf met eerste vragen en zie wat er gebeurt.

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie