Boeken vernietigen (2)

“Geloof me, dit is ook iets wat ons vreselijk aan het hart gaat,” mailde de uitgever in reactie op mijn mail. “Als kinderboekenuitgeverij is het nooit ons doel om boeken tot oud papier te verwerken.”

Want natuurlijk had ik de uitgever gemaild met de vraag waarom zoveel boeken vernietigd moeten worden. En of er geen betere oplossingen voor zijn, zoals weggeven aan scholen. Die zitten vaak te springen om leuke boeken, maar hebben er niet de financiële middelen voor.

Er volgde een uitleg over de mogelijkheden die ze hebben als ze niet zoveel boeken kunnen verkopen als er gedrukt zijn. De hele voorraad afschrijven is er één. De boeken worden dan uit de handel genomen en de uitgeverij kan ze aan een goed doel schenken (wat ze dan ook doen).

“In het tweede geval,” schrijft ze, “stoppen we niet met de verkoop van een bepaald boek, maar willen we wel de voorraad beperken. Dat doen we omdat de opslagkosten te hoog zijn in relatie tot de verwachte verkoop in de komende jaren. In dat geval staat de Wet op de vaste Boekenprijs ons niet toe om deze voorraad te schenken of tegen een gereduceerd tarief te verkopen.”

Dat laatste is dan weer jammer, en nog steeds heb ik er moeite mee dat er boeken vernietigd worden. Maar ik ben blij dat de boeken beschikbaar blijven. Dat ze tenminste niet allemáál vernietigd worden. Dat mijn Drakenboeken, Gewoon, Marjolein en Alles in de hoed gewoon nog besteld kunnen worden bij de boekwinkel. Net als die andere natuurlijk, die niet vernietigd worden.

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

, ,

Een reactie op Boeken vernietigen (2)

  1. Marion Altena 13 december 2012 op 09:32 #

    Dan wordt het de hoogste tijd dat Printing On Demand goedkoper, beter hanteerbaar voor boekhandels, met andere woorden: de NORM wordt in boekenland!

Geef een reactie