Boeken vernietigen

En dan is er de brief van de uitgever van mijn kinderboeken. De verkoop van een aantal titels is teruggelopen. De boeken zullen vernietigd worden.

Wat? Lees ik dat nou goed? Staat er echt: vernietigd?

Goed, ik begrijp dat het moeilijke tijden zijn in boekenland (daarover later meer). Ik begrijp ook dat het meer kost dan oplevert om boeken op voorraad te houden. Maar vernietigen? Hoe moet ik dat voor me zien? Een grote papierversnipperaar? Een pletapparaat? Een enorme brandstapel?

Het gaat om duizenden, misschien wel tienduizenden boeken. Alleen van mij zullen er al ruim 5.000 boeken vernietigd worden. En ik ben niet de enige schrijver die deze brief heeft ontvangen.

boeken die vernietigd worden

Vernietigen … Ik kan wel een betere oplossing bedenken. Bied ze aan bij de stichting Kinderzwerfboek. Geef ze weg aan al die scholen die zitten te springen om leuke boeken. Maak er een kerstboom van en deel de boeken na kerst uit. Verzin iets. Maar vernietigen?

Doodzonde is het.

 

 

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

, ,

4 reacties op Boeken vernietigen

 1. Wemmie Wolf 10 december 2012 op 16:04 #

  Als ik de uitgever was zou ik de boeken verspreiden onder kinderziekenhuizen, voedselbanken, scholen, kinderopvang, plaatsen waar het belangrijk is om de Nederlandse taal te leren. Maar weggooien, vernietigen??? Dat is echt niet nodig!!

 2. Femke 10 december 2012 op 16:13 #

  Dat ben ik helemaal met je eens, Wemmie. Op al die plekken is zo’n behoefte aan leuke kinderboeken. Laten we hopen dat de uitgeverij ook op dat idee komt. Of erop gebracht wordt door mensen die om boeken geven ;-)

 3. Ineke Swart - den Boer 10 december 2012 op 17:05 #

  Lang leve twitter! Hierdoor werd ik op je blog gewezen. Ik word hier heel opstandig, verdrietig en boos van. Vernietigen is voor niemand de beste optie. Ik hoop dat de uitgever op andere ideeën wordt gebracht en een goed initiatief ondersteunt. Dit is te zot voor woorden!

 4. Jac. 22 december 2012 op 17:53 #

  Beste Femke, niet akkoord gaan met boekvernietiging! Deze week ben ik met een actie gestart om boeken die dreigen te worden vernietigd aan de Voedselbanken te geven. Vanochtend ben ik daarover geïnterviewd op radio 1, Zie http://www.radio1.nl/items/68581-boeken-jac-toes-in-de-oven.lightbox Verder heb ik er ook artikel over geschreven:
  http://spannings.blogspot.nl/2012/12/voorraadvernietiging-ammehoela-nieuws.html
  Hoop dat dit idee zich zeer snel gaat verspreiden. Houd moed. Jac. Toes

Geef een reactie