“Dit gaat over mij”

Ze komen naar me toe, ze plaatsen berichten op mijn facebookpagina, ze zeggen dat ze zichzelf herkennen, dat ze het zo mooi vinden.

De eerste reacties op Argadwyn beginnen binnen te komen. Van pubermeisjes, van volwassen vrouwen, van mannen. Hun enthousiasme steekt me aan, hun complimenten maken me soms verlegen.

(Bijvoorbeeld als iemand zegt dat zij erachter is gekomen dat ze ook vaak droomwandelt.)

Ik vind het mooi. Mooi, en onverwacht, dat sommige lezers zich in bepaalde aspecten van het verhaal herkennen, dat ze zo opgaan in het verhaal, het niet weg kunnen leggen.

(Bijvoorbeeld als iemand in een reactie op Facebook simpelweg zegt: “I love this book.”)

Het maakt me blij. Want ook ik ben maar een mens, ook ik groei van complimenten. Al vind ik het zelf een mooi boek, het is bedoeld om anderen leesplezier te geven. Een aantal jaren heb ik hard gewerkt, geprobeerd een verhaal te schrijven dat je helemaal meetrekt naar een andere wereld, met een hoofdpersoon die je kunt begrijpen, met wie je kunt meevoelen. En als uiteindelijk blijkt dat dat gelukt is, dan is dat geweldig.

(Bijvoorbeeld als een collega die al heel erg veel boeken heeft geschreven zegt dat dit boek “Zeer de moeite waard is”.)

Al besef ik ook heel goed dat dit slechts een handvol eerste reacties is. De (professionele) recensies moeten nog komen, en er komen vast nog meer lezersreacties. Ongetwijfeld zal er een keer iemand zijn die er niets aan vindt. Smaken verschillen nu eenmaal, en dat is maar goed ook.

Voor nu geniet ik lekker van het enthousiasme van de eerste lezers. En ga ik verder schrijven aan deel 2, om dat minstens zo mooi en meeslepend te laten worden.

Benieuwd naar de reacties? Lees ze hier (even doorscrollen naar beneden).

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →
Nog geen reacties.

Geef een reactie