Fantastische namen

Bij fantasyverhalen horen fantasynamen.

Mariska gaat echt niet de wildernis in om drakeneieren te zoeken. Daarom schrijf ik over Yora. Heleen is geen meisje dat op een jaarmarkt een droom krijgt. Haar vriend Tom gaat niet met haar mee op reis als de dromen nachtmerries blijken te zijn. Daarom schrijf ik over Vlinder en Lang. Namen die passen bij de verhalen.

Maar met het verhaal dat ik nu schrijf, lijken de fantasynamen ver weg. Een meisje heet Lieke, een jongen Pip. Dat kan niet, die namen passen niet. Maar hoe ik ook nadenk, de namen die wel passen komen niet.

Ik graaf het verhaal af naar sfeer, ik trek alle fantasyregisters die ik in mijn hoofd heb open. Niets helpt. De namen lijken niet te bestaan.

Maar dan opeens, als ik met iets heel anders bezig ben, komt daar een naam tevoorschijn. Waarvandaan? Dat moet ik uitzoeken. Als ik dat weet, zal ik de andere namen ook vinden. Die zullen zich vast op dezelfde plek schuilhouden.

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

, , ,

4 reacties op Fantastische namen

 1. Stefan 10 juni 2013 op 10:46 #

  Onder het mom ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’: Probeer de site van de SVB eens. Daar wordt de volledige lijst met alle aangegeven namen in een bepaald jaar vrijgegeven. Je zult je verbazen over de creativiteit die mensen hebben in de naamgeving van hun kind. Ik ben ervan overtuigd dat in deze lijst een aantal hele goede fantasynamen staan.

  https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/kindernamen/top20/

  Succes!

 2. Femke 10 juni 2013 op 16:20 #

  Ha Stefan,

  Dank je voor het meedenken. Ik ken dat soort websites wel, ik heb ook een namenboek in de kast staan. Waar ik op zoek naar ben is klank. De klank, of de combinatie van klanken, die past bij het personage. Soms zijn het verbasteringen van bestaande namen, soms namen die niet bestaan. Of ik denk dat ze niet bestaan, en dan blijkt er toch iemand zo te heten. Dat was bij Yora het geval.

  Groetjes,
  Femke

 3. Raymond 10 juni 2013 op 16:26 #

  Ik heb hetzelfde. Ik heb gewoon Durftevragen op Facebook eens geprobeerd en kreeg grappige suggesties :)
  Overigens vind ik Pip wel kunnen hoor. Maar soms loop je wel een beetje vast. Mijn HP heet Flora Bellefleur (ik weet waar het op lijkt, maar dat is toeval) en een andere Noortje Bakvis. Die twee vond ik wel leuk, maar de anderen (die nu vast liggen) minder. Ach ja, zo is het leven soms :)

 4. Femke 10 juni 2013 op 16:28 #

  Mijn uitgever vond Pip te gewoon, dus helaas… daar moet ik ook iets anders voor verzinnen ;-)

Geef een reactie