Gaat hij dood?

Kun je iemand dood laten gaan in een boek voor kinderen van een jaar of tien?

Die vraag spookte wekenlang door mijn hoofd, vanaf het moment dat ik wist hoe het verhaal over Tristan en de toverveer zou eindigen. Het ging niet om de hoofdpersoon (natuurlijk niet!) en ook niet om een ander belangrijk personage. Het was zelfs iemand die Tristan kwaad wilde doen. Maar toch. Dood is dood. En de manier waarop zou ook niet erg charmant zijn.

Misschien moest ik het aan de proeflezers vragen, die zijn in de leeftijd van acht tot elf jaar. Op die ene van zestig na, en die andere van in de dertig. Maar die zijn eigenlijk nooit veel ouder geworden dan een jaar of twaalf ;-)

Net toen ik op het punt stond een mail te schrijven, dacht ik: Stel nou dat ze zeggen dat het niet kan. Dat lezers van tien jaar dat toch wel heel verschrikkelijk zouden vinden. Wat dan? Zou ik dan mijn verhaal veranderen? Zou het dan nog wel kloppen? Ik dacht: als die persoon dood moet, gaat hij dood. Zo is het verhaal.

Ik schreef de mail niet.

Inmiddels is het verhaal bijna af. De betreffende scène is geschreven. De man is dood. Of niet.

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie