Help, ik kan niet tekenen

Argadwyn, daar gaan jullie de komende tijd weer regelmatig van horen. En hoe!

Gisteren had ik een heel leuk gesprek met mijn uitgever en de redacteur over fantastische plannen. Een website, boekfragmenten, nou ja, daar kan ik nog niet te veel over zeggen.

Eén van de dingen die we gaan doen komt voort uit een heel leuk idee dat ik kreeg toen ik het boek nog aan het schrijven was. Een idee waarvan ik niet wist of het, met een klein budget, kon. Maar de uitgever omarmde het en we gaan het doen.

En tja, nu heb ik een probleem. Ik moet namelijk een schets maken van de wereld van Argadwyn. Zo’n schets heb ik natuurlijk wel, want die had ik tijdens het schrijven zelf nodig. Maar die was alleen voor mij bedoeld. Functioneel. Niet om aan anderen te laten zien hoe mooi die wereld is.

Want geloof me: die schets is niet om aan te zien. Neem bijvoorbeeld alleen al de verhoudingen. Hoe groot of klein het papier ook is, ik kom altijd ruimte te kort. Er zijn altijd plekken die er niet op passen. Dan staat er in de hoek ergens een pijltje met een naam erbij: daar ergens, buiten het papier, ligt dat dorp, of die bron.

Ik heb mijn uitgever gewaarschuwd, hoor, dat hij niet te veel moet verwachten. Dat vond hij prima. Maar beseft hij wel wat ik bedoel? Nou ja, ik ga mijn best doen. En ik hoop maar dat mijn schets de basis is voor een prachtige plattegrond, die heel geschikt is voor … Nee, dat verklap ik nog niet.

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

, , ,

6 reacties op Help, ik kan niet tekenen

 1. Jeannette 29 maart 2013 op 17:04 #

  De titel van je blog trok me naar jouw wereld. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

 2. Femke 29 maart 2013 op 19:25 #

  Welkom in mijn wereld, Jeanette. Ik hoop dat het je hier bevalt :-)

  • Femke 16 april 2013 op 09:28 #

   Ja, prachtig, die kaarten. Zo zit het ook in mijn hoofd. Maar dan, het eruit krijgen! Gelukkig hoef ik alleen maar een schets te maken en maakt een illustrator er een echt mooie plattegrond van.

   Overigens is het inmiddels aardig gelukt. Daar schrijf ik binnenkort een bericht over.

 3. Hay van den Munckhof 18 april 2013 op 22:45 #

  Ik ben een echte kaartenfreak en heb dus voor mijn prehistorisch jeugdboek (dat ik tussen nu en een paar weken rijp genoeg acht om naar wat uitgevers te sturen) al een kaart gemaakt toen mijn plot nog in de steigers stond.
  Er is wel één groot verschil. Elke kaart moet vanuit het boek dat je schrijft 100% kloppen, maar in mijn geval moest het ook nog eens kloppen met wat er van de geologie en ecologie van onze streken, zo’n 10.000 jaar geleden, bekend is. Daarover heb ik intussen al een halve bibliotheek gelezen en uitgeprint. Een volgende keer houd ik het misschien toch maar weer ‘gewoon’ bij pure fantasy. ;-)

 4. Arbhin 17 december 2013 op 15:11 #

  Helaas is mijn website down. Maar ik ben wel goed in het tekenen van kaarten. Sterker nog: Dat is mijn werk. (landmeter).
  Daarnaast ben ik een tekenaar, schilder en zou heel graag jou ideeen willen omzetten in een echte kaart.
  En dan niet 1, maar een overzichtskaart, en ik denk van elk dorpje of stad wel iets.
  Eventueel met doorkijken en vergezichten genomen vanaf een bepaald punt enzovoort.
  Ik zou heel graag voor jou zo’n kaart willen maken. Maar dat moet je zien zitten natuurlijk.

  Met vriendelijke groet,
  Arbhin

Geef een reactie