Hoe gaat het met je boek?

Vrienden, familie, kennissen, allemaal willen ze het weten: Hoe gaat het met je boek? Na mijn antwoord zijn ze een beetje stil. Met opgetrokken wenkbrauwen stil.

Ik weet namelijk niet hoe het met mijn boek gaat.

Ja, de reacties die ik krijg zijn heel positief, van enthousiaste lezers die niet kunnen wachten op het volgende deel. Maar ik weet niet hoe het verkocht wordt. Hoeveel Argadwyns er dagelijks over de toonbank gaan, is mij volslagen onbekend.

Hoe kan ik dat ook weten? Mijn boek is te koop in de webshop van de uitgever, in honderden boekwinkels en via de websites van die boekwinkels. Van wat daar allemaal verkocht en besteld wordt, heb ik niet het minste vermoeden.

Een schrijver weet pas in april van het jaar na publicatie van haar boek hoe het ervoor staat, of het een beetje goed verkocht is. Dat is het moment dat de royalty’s uitbetaald worden. Behalve als er tussentijds een herdruk komt, dan weet je dat de eerste druk uitverkocht is.

Vooralsnog moet ik het dus nog doen met de reacties van lezers, en straks de recensies. Als die positief zijn, zou je kunnen zeggen dat het goed gaat. Al hoeft dat nog helemaal niets te zeggen over de verkoop. Voor de rest is het afwachten. Nog bijna een jaar… (tenzij die herdruk er komt ;-)).

 

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

2 reacties op Hoe gaat het met je boek?

 1. Suzanne 8 mei 2014 op 14:02 #

  Ik moet je boek nog bestellen, goed dat ik dit lees. Wat is de leeftijdsgroep? Hij staat bij young adults en kids maar dat vind ik nogal breed, haha.

  PS, kan ik m nog door je laten signeren?

 2. Femke 8 mei 2014 op 19:54 #

  Hoi Suzanne,

  Het staat officieel genoteerd als Young Adult, dus vanaf een jaar of vijftien. Maar er zijn ook aardig wat vrouwen van boven de dertig die het lezen en ik heb zelfs een aantal boeken verkocht aan mannen op leeftijd (om het nog wat breder te maken). Het lijkt me vooral geschikt voor mensen die van dit soort verhalen houden ;-)

  ‘Tuurlijk kan je het door mij laten signeren! Ik kan je een gesigneerd exemplaar toesturen, alleen komen er dan wel verzendkosten bij…

Geef een reactie