Kill your darlings

Voordat ik het verhaal van de proeflezers terug had, was ik al begonnen met aanpassen en wijzigen. Sommige stukken die de proeflezers ook niet zo lekker vonden lezen, had ik er al uitgehaald. Maar ik had er ook dingen uitgehaald waarvan sommigen zeiden: ‘Sterk!’ Of: ‘Mooie beschrijving!’ Toch laat ik ze eruit.

Waarom? vraag je je misschien af. Als het toch zo goed geschreven is… Maar daar gaat het niet over. Sommige van die stukken zijn namelijk helemaal niet belangrijk voor (de rest van) het verhaal. Dan houdt het alleen maar op, hoe mooi de woorden en zinnen ook zijn.

Soms moet je als schrijver afscheid nemen van stukken tekst die je heel mooi of goed vindt. Van een woord, een zin, soms een hele alinea of een halve pagina. Dat hoort ook bij schrijven. Nooit iets in je verhaal laten staan alleen maar omdat het zo grappig, mooi of sterk is. Iedere schrijver of dichter krijgt hier op een dag mee te maken.Er is zelfs een term voor: “Kill your darlings” (Dood je lievelingen).

Doet dat geen pijn? Vind je dat niet jammer? Nee. Want als ik het eenmaal heb geschrapt en ik lees het verhaal daarna en zie dat het verbeterd is, dan is het hele verhaal er mooier en sterker van geworden. Dan maakt dat ene woordje, zinnetje of zelfs die halve pagina niet meer uit.

Dan heb je een heel verhaal dat staat als een huis.

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie