Femke Dekker

Schrijver van kinderboeken vol fantasie en magie


Voor juffen en meesters

Schrijver in de klas

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Bovendien is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Keer op keer blijkt weer welk positief effect lezen heeft. Wat daarbij vooral belangrijk is, is het plezier in lezen.

Daarom breng ik leesplezier in de klas. Met mijn lessen voor de groepen 3 t/m 8 ontdekken de kinderen vanzelf hoe leuk lezen eigenlijk is. Ik lees voor, vertel over het verzinnen van verhalen en de kinderen gaan zelf verzinnen. Na mijn bezoek kijken kinderen anders naar boeken en vinden ze lezen leuker.

Wil jij dit ook? Boek mij via de Schrijverscentrale.

De magie van lezen
groep 3, 4 en 5
Hoe leuk is lezen? Nou, heel leuk! Ik lees voor uit mijn boeken, bijvoorbeeld Een pittig soepje of Eenhoorn in paniek en vertel erover. Ik beantwoord je vragen, vertel over het leukste beroep van de wereld en... we bedenken samen een echte toverspreuk!

Wil jij dit ook? Boek mij via de Schrijverscentrale.

Verzin het zelf!
Groep 6, 7 en 8
Hoe schrijf je die leuke boeken?
Hoe kom je op die ideeën?
Hoe verzin je die verhalen?

Zomaar wat vragen die mij vaak gesteld worden en die je zelf misschien ook wel hebt. In de klas beantwoord ik ze niet alleen, ik laat je zelf ontdekken hoe het is om een verhaal te verzinnen. Ik vertel hoe mijn boeken begonnen zijn: soms met een heel gewoon voorwerp. Ik lees voor en de klas denkt mee: hoe zou dit verder gaan? Het laatste half uur ondervind je zelf hoe dat nou is: een verhaal bedenken. Met de hele klas verzinnen we erop los!

Wil jij dit ook? Boek mij via de Schrijverscentrale.

Ontdekkingsreis door je eigen fantasie
Groep 7 en 8
Hoe kom je op een idee voor een verhaal? Hoe maak je een verhaal spannend? Hoe verzin je al die dingen? In deze mini-cursus laat ik je dat zelf ontdekken. Ik neem je mee op ontdekkingsreis door jouw eigen fantasie. In drie inspirerende lessen leer je hoe je een verhaal spannend maakt, hoe je personages tot leven brengt en natuurlijk hoe je een klein idee laat uitgroeien tot een fantasievol avontuur. De ideeën vliegen door de klas, er is geen houden aan! Maar het laatste half uur is het doodstil... iedereen zit te schrijven... De tijd is om voor je het in de gaten hebt.

Wil jij dit ook? Boek mij via de Schrijverscentrale.

Tot gauw bij jou in de klas!


“Groep 7-8 was zo lekker aan het schrijven dat ze zelfs niet konden stoppen met hun verhaal. Sommige kinderen hebben hun verhaal gedeeld met de klas. Wat een originele verhalen zijn er geschreven!”
Juf Lianne van OBS De Parel in Zutphen.

Lesbrieven

Een boek (voor)lezen is leuk, maar er kan zo veel meer! Een verhaal komt pas echt tot leven als je er iets mee doet. Daarom ontwikkelde ik leuke lessen om na het lezen mee aan de slag te gaan.

Spelen met letters
Lesbrief bij De jacht op de frobbels

Met deze lesbrief gaan de kinderen zelf aan de slag met letters en woorden. Ze verzinnen woorden, schrijven zonder een bepaalde letter te gebruiken en ontdekken wat er gebeurt als je een letter weghaalt uit een woord. Spelenderwijs en op een grappige manier leren ze wat je met letters allemaal kan.

Download deze lesbrief.