Weer eentje binnen

Yes! Ik kan “behoorlijk schrijven” en “een spannend verhaal vertellen”. Een uitgever zegt het, dus dan zal het wel zo zijn. Tof!

En toch hè. En toch. Niet uitgeven. Want: “door het enorme aanbod en onze beperkte uitgeefmogelijkheden” moeten ze “heel kritisch” zijn. En dan voelden ze voor mijn verhaal “uiteindelijk niet voldoende enthousiasme”.

Inderdaad, ik heb weer een afwijzing binnen. Jullie moeten nog weer wat langer wachten op het verhaal over de toverveer, De legende van de Vuurvogel. Maar ik heb me voorgenomen om niet te gaan zeuren of zielig te doen. Of verbolgen te reageren. Of cynisch te worden.

Maar o, wat vind ik dat moeilijk! Want ik wéét dat ik “behoorlijk” kan schrijven. Ik weet dat kinderen mijn boeken spannend vinden. Ik weet dat kinderen graag spannende, avontuurlijke verhalen lezen.

Ik zie ook in de boekwinkel steeds meer dezelfde soort kinderboeken verschijnen. Steeds mínder spanning, avontuur en fantasie. En wat er aan spannende, fantasievolle boeken is, is veelal vertaald; niet of heel weinig van Nederlandse schrijvers. En, sorry dat ik het zeg, vaak nog slecht geschreven ook.

Ik ben lang niet de enige. Er zijn meer schrijvers zoals ik die prachtige boeken vol fantasie, spanning en avontuur schrijven. Hele leuke boeken, maar je ziet ze niet in de winkel. En dan nemen die kinderen maar een boek dat ze minder leuk vinden. Of ze lezen helemaal niet meer.

Maar nu zeur ik wel. Nu doe ik wel zielig. Ik begin zelfs door te draven. Dus ik stop hier, voor ik ga zeggen dat ik helemaal geen boeken meer schrijf. Maar pijn doet het wel.

Over Femke

Toen ik tien was en verhalen schreef, durfde ik niet te dromen dat ik ooit echt schrijver zou zijn, met echte boeken. Lees meer over Femke →

, , , ,

10 reacties op Weer eentje binnen

 1. Patrick Brannigan 18 juli 2014 op 14:05 #

  Tjee, Femke, waarom geef je je boek niet gewoon zelf uit? Ben je niet langer overgeleverd aan het oordeel van een uitgever, kan je zelf alles bepalen (omslag, promotie) en je verdient per exemplaar nog meer geld ook!

  • Femke 18 juli 2014 op 14:57 #

   Daar denk ik al jaren over, maar iedere keer strand ik bij de vraag: hoe zorg ik dat het boek de lezers bereikt? Zonder de naam van een (grote danwel reguliere) uitgever achter je is de boekhandel onbereikbaar. Internet lijkt dan heel gemakkelijk en toegankelijk, maar daar worden vooral de bekende schrijvers/titels verkocht.
   Al moet ik bekennen dat de gedachte aan zelf uitgeven nu wel weer door mijn hoofd spookt.

   • Patrick Brannigan 21 juli 2014 op 12:43 #

    Zelfs boeken die door (grotere) uitgevers zijn uitgegeven belanden lang niet altijd in de boekhandel, dus ook het bereik via een uitgever is relatief. En van minder bekende auteurs worden hooguit enkele exemplaren ingekocht. Je bereik via de ‘stenen’ boekhandels is dus niet erg groot.

    Mijn roman ‘Evenbeeld’ is als paperback verkrijgbaar bij vrijwel alle online boekhandels, waaronder Bol.com. Nee, mijn boek ligt dus niet in de etalage, maar het is altijd bestelbaar en niet aan een oplage geboden (want POD). Om mijn bereik te vergroten hoef ik ‘alleen maar’ mijn naamsbekendheid te vergroten (en natuurlijk geweldige boeken te schrijven).

    Ik probeer geen zieltjes te winnen hoor, maar zelf uitgeven heeft veel voordelen. In het aankomende nummer van Schrijven verschijnt een artikel van mij hierover.

    • Femke 22 juli 2014 op 10:09 #

     Aan beide zitten voordelen, Patrick. Ik heb er lang en veel over nagedacht (en doe dat nog steeds). De voordelen van een uitgever zijn niet alleen dat je boek grotere kans heeft om in de boekhandel en de bibliotheek terecht te komen. Een mooie vormgeving, een goed ontworpen omslag zijn ook belangrijk.

     Maar vooral, en dat is essentieel: de redactie. (Grotere) uitgeverijen hebben goede redacteuren die je helpen je verhaal naar een hoger niveau te tillen. Die aangeven waar je plot hapert, waar je personage niet logisch reageert op de situatie, waar je misschien beter gebeurtenissen kunt omdraaien.

     Collega-schrijver Marcel van Driel heeft een paar goede blogs geschreven over deze onderwerpen. Ze zijn al wat ouder, maar wat mij betreft gelden ze nog steeds.

     Over de overweging om zelf uit te geven: http://stoerboek.nl/waarom-ik-self-publishing-overweeg/

     Over de voordelen van een (goede) uitgeverij: http://stoerboek.nl/blij-met-mijn-uitgeverij/

     Ik wens je alle succes met de verkoop van jouw boek. Het kan je zomaar lukken een groot publiek te bereiken en wie weet klopt die (grote) uitgever wel bij jou aan. Zoals bij Adrian Stone is gebeurd.

 2. Corine 18 juli 2014 op 15:29 #

  Hee Femke,

  wat frustrerend moet dat zijn :-( Zou je je boek niet én zelf uit kunnen geven én door kunnen blijven zoeken naar een uitgever? Is dat nog een optie?

 3. Ellis 19 juli 2014 op 00:08 #

  Ik snap je emotie Femke, je bent de enige niet. Mijn deel twee van het boek waar ik die waanzinnige prijs mee won ligt ook stof te happen. En dat terwijl ze het me al hadden laten herschrijven. Mijn pen hangt voorlopig aan de wilgen tot de boeken wereld weet wat ze met de toekomst aanmoeten.

  Ik heb dit nu al een keer of vier gehad. Schrijven komt wel weer, maar nu even niet. Sterkte met je te maken keuzes hierover.

  • Femke 22 juli 2014 op 09:58 #

   Vaak, heel vaak, worden verhalen afgewezen omdat ze echt niet goed zijn. En vaak ben ik (achteraf) blij met die afwijzingen. Want nu zie ik waarom ze niet goed zijn en kan ik het alleen maar met de uitgeverij eens zijn. Gelukkig hebben die verhalen de boekhandel nooit gehaald!

   In dit geval krijg ik te horen dat het verhaal wél goed is. En dan is het inderdaad heel erg frustrerend. Maar mijn pen in de wilgen hangen, dat lukt mij niet. Niet schrijven is nog frustrerender dan te horen krijgen dat een goed verhaal niet uitgegeven wordt ;-)

 4. Pewe 10 september 2014 op 10:47 #

  Uitgevers gaat het helemaal niet alleen om een goed verhaal, maar een mooi jaarcijfer. Ze beheersen marktdelen en die willen ze behouden.
  Jij gelooft in jezelf? Geef je boek zelf uit. Laat het voorlezen in de klas, biedt het de kinderen aan.
  Weet er wordt slechter werk dan dat van jou wel uitgegeven, en beter werk dan dat van jou niet.
  Als een uitgever je werk uitgeeft krijg je misschien 50 cent per boek.
  Als het zelf uitgeeft is alle winst voor jezelf.
  Maak je eigen website, wie weet komen de uitgevers straks naar jou

 5. femke 7 oktober 2014 op 15:20 #

  heee Femke,

  ik vroeg me af hoeveel boeken jij in totaal al hebt geschreven??

  groetjes femke

  • Femke 8 oktober 2014 op 10:16 #

   Hoi Femke!
   Ik heb in totaal vijftien boeken geschreven: veertien kinderboeken op leesniveau en één YA-roman.

   Groetjes!
   Femke

Geef een reactie